Από τα παλιά χρόνια ήταν γνωστός τόπος εκδρομών για τα αξιοθέατα του αλλά και λόγω της φυσικής ομορφιάς.
Το χωριό πήρε το όνομα ΑΡΜΕΝΟΙ όταν ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθέρωσε την Κρήτη το 961 μ.Χ. από τους Άραβες και εγκατέστησε στην περιοχή Αρμένιους. Ο οικισμός ωστόσο φαίνεται ότι υπήρχε τουλάχιστον από την παλαιοχριστιανική περίοδο, όπως συμπεραίνουμε από τα ψηφιδωτά δάπεδα που είχαν βρεθεί προ ετών γύρω από το ναό της Παναγίας και καταστράφηκαν εν μέρει, καθώς και τα ευρήματα της ίδιας περιόδου που βρέθηκαν κοντά στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Περισσότερα...

Ο Κριτοβουλίδης γεννήθηκε στους Αρμένους το 1792. Έμαθε ανάγνωση και γραφή από κάποιον ιερέα. Αργότερα φοίτησε σε σχολείο στα Χανιά. Ήταν δάσκαλος στην Ρόδο όπου και μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Από το 1821 ήρθε στην Κρήτη να βοηθήσει στον αγώνα, Διορίστηκε γραμματέας της Κρητικής Διοικήσεως. Στην Συνέλευση των Αρμένων ο Κριτοβουλίδης συμμετείχε ως πληρεξούσιος της επαρχίας Αποκορώνου.

Περισσότερα...

Σου Αρμένους είχε την έδρα της η Διοίκηση της Κρητικής επανάστασης κατά το 1821. Τον Μάϊο του 1822, με 40 εκπροσώπους όλων των Κρητικών επαρχιών, έγινε η Γενική συνέλευση που εξέδωσε σχέδιο συντάγματος με τίτλο   «Προσωρινόν Πολίτευμα της Κρήτης», καθώς και «Σχέδιον Προσωρινής Διοικήσεως της νήσου Κρήτης», με πρότυπο τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου.

Περισσότερα...
Back to top