Ο Κριτοβουλίδης γεννήθηκε στους Αρμένους το 1792. Έμαθε ανάγνωση και γραφή από κάποιον ιερέα. Αργότερα φοίτησε σε σχολείο στα Χανιά. Ήταν δάσκαλος στην Ρόδο όπου και μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Από το 1821 ήρθε στην Κρήτη να βοηθήσει στον αγώνα, Διορίστηκε γραμματέας της Κρητικής Διοικήσεως. Στην Συνέλευση των Αρμένων ο Κριτοβουλίδης συμμετείχε ως πληρεξούσιος της επαρχίας Αποκορώνου.

Τον Ιούλιο του 1824  καταδιωκόμενος από τους Τούρκους και αφού σφαγιάστηκαν μέλη της οικογένειας του, μαζί με δύο αδερφές του εγκατέλειψε την Κρήτη. Μετά από περιπλάνηση έφτασαν στην Μονεμβασιά. Διορίστικε γραμματέας της Αστυνομίας στο Ναυπλιο μέχρι το 1825. Από εδώ και μετά παίρνει μέρος σε πολλές επανστάσεις κατά των Τούρκων στην Κρήτη. Διετέλεσε πληρεξούσιος των Κρητών στην Εθνική Συνέλευση του Άργους το 1832.

Στην ελεύθερη Ελλάδα υπηρέτησε σε καίριες θέσεις, πάντα αγωνιζόμενος και βοηθώντας τους αγώνες της Κρήτης. Επί 25 χρόνια ήταν διοικητικό και οικονομικό στέλεχος του Ελληνικού κράτους (όπως ως υποδιοικητής της Λακεδαιμονίας από το 1832 εώς το 1837).

Στις 4 Ιουλίου του 1868 πέθανε στην Αθήνα από αποπληξία και σε απόλυτη φτώχεια. Οι εναπομείνατνες συγγενείς του, στους Αρμένους, για να αποφύγουν τους διωγμούς των Τούρκων άλλαξαν το επίθετο τους σε Μαραγκουδάκης με αφορμή κάποιον μαραγκό στην οικογένεια. Απόγονοι της οικογένειας υπάρχουν ακόμα στο χωριό μας.


Back to top