Στις 23 Ιουνίου 2017 είχα την χαρά να παραβρεθώ στο γραφικό χωριό των Αρμένων γι την 20η διοργάνωση της γιορτή του Κλήδωνα.

Η αλήθεια είναι δεν είχε τύχει να παραβρεθώ σε γλέντι και ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για εμένα. Με το που μπήκα στο χώρο της δοργάνωσης, αντίκρισα πολλά τραπέζια και ένα ιδιαίτερα ζεστό χώρο με πολλά άτομα που ήταν ήδη εκεί και συζητούσαν με υχάριστη διάθεση. Μόλις καθίσαμε μας σέρβιραν το παραδοσιακό φαγητό, δηλαδή πιλάφι με βραστό κρέας.
Σιγά σιγά μαζευόταν όλο και περισσσότερος κόσμος όσπου ξεκίνησε η εκδήλωση.

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με το έθιμο του Κλήδωνα σύμφωαν με το οποίο, μιά γυναίκα παρθένα με το όνομα Μαρία γέμιζε νερό από το πηγάδι, χωρίς να μιλήσει (βάζει δηλαδή το "αμίλητο νερό"), με σκοπό να δει ποιόν θα παντρευτεί. Ταυτόχρονα καίγοταν το μαγιάτικο στεφάνι από το οποίο πηδούσαν πάνω από την φωτιά οι συμμετέχοντες.

Στην συνέχεια ξεκίνησαν και χόρευαν παραδοσιακούς χωρούς διάφοροι χορευτές. Όσο περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι σηκωνόντουσαν και χόρευαν ή έκαναν παραγγελιές για να χορέψουν με την παρέα τους. Από ένα σημείο και μετά σηκώθηκα και εγώ και χόρεψα και ήταν για εμένα μία μοναδική και πρτόγνωρη εμπειρία.

Όλα ήταν πολύ όμορφα, ζεστό κλίμα, ζεστοί άνθρωποι και πάνω από όλα η διασκέδαση ήταν στο μέγιστο ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εύχομαι να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να παραβρεθω σε γλέντι!

Ειρήνη Χατζαντώνη


Back to top